In deze blog bespreken wij een onderwerp dat helaas veel voorkomt, maar waar wij u graag bij helpen namelijk echtscheiding en alimentatie. Wat betekent het, en hoe kunt u zich voorbereiden? Wij gaan proberen het één en ander in begrijpelijke termen uit te leggen.
Wat is echtscheiding?
Echtscheiding is het officiële einde van een huwelijk. Het kan een emotioneel en juridisch complexe periode zijn. Bij een echtscheiding moeten er veel beslissingen worden genomen, bijvoorbeeld over de verdeling van bezittingen, de zorg voor eventuele kinderen en financiële afspraken.
De belangrijke rol van alimentatie
Na een echtscheiding kan alimentatie een belangrijk onderwerp zijn. Alimentatie is een financiële bijdrage van de ene ex-partner aan de andere ex-partner voor het levensonderhoud. Er zijn twee soorten alimentatie:
Partneralimentatie: dit is een bijdrage voor de ex-partner die financieel minder sterk staat (na een huwelijk of een geregistreerd partnerschap (GPS));
Kinderalimentatie: dit is een bijdrage voor de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Deze wordt bij minderjarige kinderen betaald aan de ex-partner bij wie de kinderen hun hoofdverblijf hebben.
Hoe wordt alimentatie berekend?
Het bedrag aan alimentatie wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waarbij met name wordt gekeken naar de behoefte (van de kinderen of alimentatiegerechtigde) en de draagkracht (van de alimentatieplichtige). Factoren waar naar moet worden gekeken zijn:
Het inkomen van beide ex-partners;
De duur van het huwelijk (in geval van partneralimentatie);
De levensstandaard tijdens het huwelijk;
De behoefte van ex-partner en/of kinderen.
Het proces van echtscheiding
Een echtscheidingsprocedure verloopt meestal in de volgende stappen:
Indien van een verzoekschrift tot echtscheiding: één van de partners of beide partners gezamenlijk dienen een verzoekschrift in bij de rechtbank;
Overleg en Mediation: Vaak proberen de ex-partners in overleg (evt. via de advocaten) of via Mediation tot afspraken te komen, dit kan zowel voor als na het indienen van een verzoek echtscheiding;
Zitting: Als er geen overeenstemming kan worden bereikt, beslist de rechter over de verdelingen van bezittingen, zorg voor de kinderen en alimentatie;
Beschikking en inschrijving: uiteindelijk wordt er door de rechtbank een beschikking afgegeven, naar aanleiding van het overleg en/of de zitting, en deze beschikking dient na het verstrijken van de beroepstermijn te worden ingeschreven in de daartoe bestemde registers van de burgerlijke stand van gemeente. Hiermee wordt de echtscheiding definitief.
Zoals reeds blijkt uit het bovenstaande zijn er veel verschillende manieren waarop deze procedure kan lopen en/of kan worden gevoerd. Het is ook mogelijk dat beide partijen een gemeenschappelijk verzoek indienen (via één advocaat of ieder een eigen advocaat na overleg). Voorwaarde hiervoor is wel dat zij dan over alle gevolgen van de echtscheiding overeenstemming hebben bereikt en dit vast hebben gelegd in een echtscheidingsconvenant en (waar nodig) een ouderschapsplan.
Waarom een Advocaat Inschakelen?
Voor het indienen van een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank is bijstand door een advocaat vereist, dit kan namelijk alleen door een advocaat worden ingediend. Bij Van der Toorn Advocaten hebben wij veel ervaring met echtscheidingen en alimentatie en wij staan klaar om u hierin te begeleiden en te ondersteunen.
Conclusie
Echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis die veel vragen en onzekerheden met zich mee kan brengen. Alimentatie is een belangrijk onderdeel van dit proces en zorg ervoor dat beide partijen financieel rechtvaardig worden behandeld. Heeft u vragen of heeft u hulp nodig? Neem dan gerust contact op met Van der Toorn Advocaten.
Comments