top of page

Rechtsbijstand in asielprocedures

Met deze blog richten we ons op een belangrijk thema, en eentje waar Van der Toorn Advocaten zich veel mee bezig houdt namelijk rechtsbijstand in asielprocedures. Dit is een complex onderwerp en het is van groot belang dat asielzoekers goed worden ondersteund in hun procedure. Wij gaan proberen in eenvoudige bewoordingen uit te leggen wat asielprocedures inhouden en hoe wij hierin kunnen helpen.



Wat is een asielprocedure?

Een asielprocedure is een proces waarin iemand bescherming zoekt in een ander land omdat hij of zij in het eigen land gevaar loopt door oorlog, vervolging of andere problemen. In Nederland kan iemand asiel aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).


Waarom is rechtsbijstand belangrijk?

Het aanvragen van asiel is vaak ingewikkeld en stressvol. Asielzoekers moeten bewijzen dat ze bescherming nodig hebben en voldoen aan strenge eisen. Een advocaat biedt hierbij essentiële ondersteuning door de asielzoeker voor te bereiden op zijn gesprekken met de IND. Deze gesprekken gaan over zijn persoon, zijn reis naar Nederland en zijn asielmotieven. In enkele gevallen kan het ook nodig zijn dat de advocaat bij deze gesprekken aanwezig is. Ook begeleidt een advocaat de asielzoeker tijdens zijn asielprocedure door de rapporten van gehoor met hem/haar door te nemen en eventuele correcties en aanvullingen aan de IND door te geven. Wordt een aanvraag vervolgens afgewezen dan kan de advocaat namens de asielzoeker een beroep indienen bij de rechtbank. Daarin wordt dan aangegeven waarom de asielzoeker het niet eens is met de afwijzing. In de meeste gevallen mag de asielzoeker de procedure bij de rechtbank in Nederland afwachten.


Als blijkt dat de asielzoeker in een ander Europees land is geweest, daar asiel heeft aangevraagd of een visum voor dat land heeft gehad dan neemt, behoudens uitzonderingen, de IND de aanvraag niet in behandeling omdat volgens Europese afspraken (Dublin verordening) het eerste land verantwoordelijk is (en blijft) voor de inhoudelijke behandeling van de asielaanvraag. Dit is de zogenaamde Dublinprocedure. Ook tegen een dergelijke afwijzing staat beroep open.


Hoe ziet de asielprocedure eruit?


1.     Aanmelding en registratie: de asielzoeker meldt zich aan in Ter Apel en wordt geregistreerd;

2.     Aanmeldgehoor: de asielzoeker krijgt een gesprek bij de IND over zijn/haar persoon, familie en reisroute;

3.     Nader gehoor: de asielzoeker krijgt een gesprek bij de IND over zijn/haar asielmotieven;

4.     Besluitvorming: de IND neemt een beslissing op basis van de verkregen informatie;

5.     Zienswijze en beroep: Als de IND voornemens is de aanvraag af te wijzen verwoorden zij dit in een voornemen en kan de asielzoeker hierop (met hulp van zijn/haar advocaat) hierop reageren, mocht er alsnog een negatieve beslissing volgen dan kan er beroep worden ingesteld.


Hoe kan Van der Toorn Advocaten helpen?

Bij Van der Toorn Advocaten hebben we jarenlange ervaring met asielprocedures. Wij komen veel op de verschillende Aanmeldcentra en hebben veel contacten met Vluchtelingenwerk, Nidos en Raad voor Rechtsbijstand. Wij begeleiden asielzoekers door het hele proces en proberen te waarborgen dat hun rechten worden beschermd gedurende de hele asielprocedure.


Conclusie

Asielprocedures zijn complex en kunnen voor veel stress zorgen bij asielzoekers. Goede rechtsbijstand is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat asielzoekers een eerlijke kans krijgen om hun asielmotieven naar voren te kunnen brengen. Heeft u vragen of hulp nodig bij een asielprocedure? Neem dan gerust contact op met Van der Toorn Advocaten.

Comments


bottom of page